Hoppa till sidans innehåll

Vanliga frågor om Rugbyfestivaler


 • Vad är en Rugbyfestival?
 • Varför ordnar SthRF Rugbyfestivaler?
 • Var hittar jag tabellerna för åldersklasserna?
 • Hur ofta ordnas Rugbyfestivaler? Hur många per säsong?
 • Får alla vara med och spela?
 • Om min klubb inte har ett eget lag, men några spelare som vill spela match, vad gör vi?
 • Hur många matcher spelar varje lag?

Vad är en Rugbyfestival?

En Rugbyfestival är en träff dit barn- och ungdomslag kommer för att spela rugby och ha kul. Rugbyfestivalen arrangeras av Stockholms Rugbyförbund och en värdklubb. Oftast läggs dessa på lördagar med början kl 10 och de slutar ca kl 12.30.

Varför ordnar SthRF Rugbyfestivaler?

Av flera olika skäl. Dels för att ge lagen och spelarna möjlighet att ha kul genom att spela rugby och att kunna göra det regelbundet, enkelt, billigt och ofta. Dels är det grunden för att vi ska växa, bli fler spelare och lag och klubbar. Dels är det ett väldigt bra sätt att lära sig rugby.

Var hittar jag tabellerna för åldersklasserna?

Ingenstans! Vi har inga tabeller upp till och med P14. Fokus ligger på att lära sig spela bra rugby och att ha kul. Att vinna matcher kan vara kul för stunden, men som drivkraft för barns och ungdomars utveckling fungerar det inte.

I linje med SRFs Långsiktiga UtvecklingsModell (LUM), som vi givetvis använder och tillämpar, så är det först i 15-16 års ålder som vi räknar resultat och inför tabeller.

Hur ofta ordnas Rugbyfestivaler? Hur många per säsong?

Vi siktar på att ha 8 eller 9 Rugbyfestivaler per år. 4 eller 5 på våren och 4 eller 5 efter sommaren. Det svarar mot behoven som lagen har.

Det betyder att vi kommer att ha Rugbyfestivaler varannan helg eller vissa gånger helger efter varandra. Första Rugbyfestivalen kommer att vara i slutet på april eller första helgen i maj, sista för våren i mitten av juni.
Första efter sommaren runt den 20e augusti och den sista för säsongen i början av oktober.

Får alla vara med och spela?

I princip ja.
Iden är att ge alla spelare möjlighet att spela matcher, även om de inte har ett eget lag att spela i. Detta ger nystartade lag chansen att spela match under uppbyggnad av laget. Tanken är också att det är först när klubben har ett eget lag i åldersklassen, så kan laget spela i klubbens egna tröjor. Det ger ett tydligt incitament att rekrytera så att laget har tillräckligt många egna spelare.

Dock, för att få spela matcher måste spelaren vara licensierad. Det görs genom att den egna klubben licensierar spelaren, eller om klubben inte har kommit så långt att det går att göra, så kan spelaren licensieras i en befintlig klubb.

Om min klubb inte har ett eget lag, men några spelare som vill spela match, vad gör vi?

 1. Säkerställ att spelaren är licensierad
 2. Ta kontakt med Klas Thorselius, ansvarig inom SthRF för Rugbyfestivaler kring detta
 3. Klas ordnar så att Tävlingsledaren, Anton Vahlberg, vid Rugbyfestivalen meddelas vilket lag spelaren ska spela med
 4. Kom till Rugbyfestvivalen, kontakta Tävlingsledaren i god tid innan första matchen.

Hur många matcher spelar varje lag?

Varje lag spelar två matcher under en Rugbyfestival.
Det är av flera skäl. Vi vet att spelare i dessa åldrar inte lär sig mer efter andra matchen. Skaderisken ökar. Spelare i dessa åldrar har svårt att fokusera på match en tredje gång på en och samma dag. Vi vill hålla ned den totala tiden en festival tar att genomföra. Vi vill att lag med många spelare deltar med fler lag för att få en lago total speltid per spelare, dvs uppmuntra rekrytering. 

 

 


 

Webbutik


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Stockholms Rugbyförbund
Alastair Wither, Slånbärsvägen 32
186 45 Vallentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info