Hoppa till sidans innehåll

Sommarläsning

2018-07-27 12:38
Det skrivs om läget inom svensk rugby av olika personer som har olika perspektiv och roller. Jag tror att de flesta av dem faktiskt vill väl och att vi har fler positiva initiativ och viljor än tvärtom. Detta borde vara ganska självklart.
  • Uppdaterad: 2018-07-27 12:38

Säsongen har sitt traditionella sommaruppehåll och vi kan se hur läget är, eller åtminstone ana det. Det har gjorts en hel del arbete inom tävlingsverksamheten som faktiskt gett oss bättre möjligheter att följa upp hur läget är. Det är värdefullt och helt fundamentalt för vår framtid, mer så än de flesta av oss anar, gissar jag.

Samtidigt är det en smärtsam upplevelse som visar upp en hel del tillkortakommanden och brister. Det blir så tydligt att det finns brister inom klubbar och lag, som helt enkelt inte är acceptabelt.

För det första – vi, som i vi som är engagerade i att arrangera tävlingsspel inom svensk rugby, har uppenbarligen inte varit tydliga nog i VARFÖR det är så viktigt att fylla i spelarlistor och registrera poäng och resultat för matcher som spelas.

För det andra – klubbar med lag som deltar i tävlingsspel har inte förstått VARFÖR och därmed inte ATT de har ett tydligt ansvar vad gäller detta, vilket resulterar i att information om vilka som deltagit i vilka matcher, gjort vilka poäng och vilket lag som vunnit vilka matcher. Det är pinsamt nog ett faktum.

För det tredje – detta är ett klockrent exempel på hur viktigt det är att skapa en solid grund, utan vilken utveckling av svensk rugby inte kommer att ske.

Läget kanske inte är katastrofalt, men att klubbar med lag i div 1 och allsvenskan inte har koll på detta, är inte bra nog.

Lösningen torde bygga på samarbete, ansvarstagande, tydlighet och konsekvenser för de som inte följer regelverket. Tävlingsutskottet är svältfött på frivilliga resurser med rätt erfarenhet och kompetens, och här behöver vi hjälpas åt för att fylla positionerna. Klubbar med ambition att delta i seriespel måste rekrytera, bygga, strukturera för att klara detta eller helt enkelt avstå. Att följa reglerna är inte ett alternativ, det är ett grundläggande krav.

Vi har goda erfarenheter av hur klubbar och lag reagerar på tydligare och ökade krav. Rugbyfestivalernas utveckling bygger på just detta. Hela tidslinjen med förbättringar som vi har genomfört har inneburit att främst lagledare och tränare har uppfattat de formella kraven och insett att ordning och reda ger den miljö som spelare (och deras föräldrar/anhöriga) vill ha och vill vara del av.

Några klubbar har också insett att en gemensam struktur med ungdomsansvarig och samarbete mellan åldersklasserna ger stora fördelar – främst kontinuitet och att kunna behålla spelare över tid.

Det vi uppnått tillsammans genom detta är att vi numera vet om vilka lag som kommer att finnas långt tidigare än förut. Klubbarnas och lagens administrativa förmåga har ökat och det är mycket glädjande. Det kanske inte varit tydligt för alla, men det är detta som vi strävar efter genom att lägga spelscheman tidigt, hantera information så bra och transparent som möjligt.

Här kommer en uppmaning till alla er som vill bidra till utveckling av svensk rugby:

-        Se till att anmäla lag till serier så tidigt som möjligt

-        Uppdatera er kontaktinformation

-        Svara på frågor snarast möjligt

-        Ställ krav på era spelare att delta i de aktiviteter som de anmält sig till

-        Se till att vara på plats för match i god tid

-        Se till att spela i det spelformat som angivits (exvis ska P14 spela 12-manna)

-        Se till att rekrytera så att ni har stabila trupper

 

Jag har också sett att vi har en hel del kvar vad gäller stödet till tränare och lagledare. Att tränare är kompetenta och kunniga är kanske den viktigaste faktorn för att spelare, särskilt nya spelare, ska få en positiv upplevelse och stanna kvar i vår sport. Vi behöver göra mycket mer här.

En sista sak för denna gång – vi är just nu inne i ett skifte. Och jag är helt övertygad om att här ligger det absolut viktigaste skiftet inom svensk rugby inom överskådlig tid. Vi går från att vara amatörer till att vara professionella amatörer.

Det betyder att vi betalar folk för att göra de saker som tidigare gjordes på ideell basis.

Vi har haft ett antal ”projekt” och aktiviteter inom Svenska Rugbyförbundet som har fått otroligt mycket ”utvecklingspengar” som helt enkelt inte har levererat. Vi vet inte ens om eller hur det mäts och redovisas. Det som inte mäts eller redovisas ska avslutas och ersättas av projekt, program och aktiviteter som mäts och redovisas. Det är min starka övertygelse och något jag har drivit och kommer att driva. Kanske låter tråkigt, men ack så viktigt.

Vi har numera tre personer inom Stockholmsdistriktet som har tydliga ansvarsområden inom Rugbyfestivalerna, P- och F-lags verksamheten samt ett Player Welfare-program.

Rollen som ”tävlingsansvarig”, som vi tidigare försökt lägga på arrangerande klubb, hanteras numera av Anton (Rugbyfestivalerna) och Nicola (P- och F-lag). Det ger kontinuitet och att vi kan samla och förvalta erfarenheter och kunskap på ett bra sätt. De har hittills fått ägna sig åt saker som är mer av hygienfaktorer än utveckling, men vi ser också hur viktigt det är att klubbar till exempel licensierar sina spelare innan de får delta i matchspel. I framtiden kommer mer fokus läggas på att utveckla våra tillfällen och aktiviteter, men den första tiden och att lära känna tränare och lagledare har varit mycket nyttig och ger oss väldigt bra information och kunskap för att kunna ta detta vidare.

När alla klubbar och lag tar till sig "pekpinnarna" ovan, så kan vi ägna mer tid åt utveckling än städning. Vi ser fram emot det och det pågår förberedelser och strukturarbete hela tiden. 

Sebastian driver ett Player Welfare program, vilket innebär att vi samlar in data om skador. Vi mäter en enda sak – antalet tillfällen som spelare går av planen på grund av skada och/eller smärta. Inte vem eller vilket lag spelaren tillhör (GDPR-kompatibelt alltså). Bara detta. Det är en början och syftet är att börja få korrekt data, för att kunna lägga till ytterligare mätningar som ger oss en bättre, mer relevant och korrekt bild över skador och spelarnas upplevelse av rugby.

Det finns redan nu många ideer hur vi kan utveckla och förbättra detta. En är att skapa en referensgrupp av läkare och anfdra sjukvårds- och fysiokompetenta personer som kan bidra till hur vi skapar en ännu säkrare och tryggare miljö.

Denna grupp med kompetenta och kunniga personer som utför arbete som är helt avgörande för utvecklingen vill vi utöka och driva vidare. Nästa verksamhet är kring rekrytering – vi ser att vi skulle kunna skapa en kompetensgrupp som kan hjälpa klubbar att rekrytera spelare, tränare, lagledare och andra funktionärer. Att samla erfarenhet och resurser som kan exempelvis bistå en klubb att rekrytera exempelvis till ett U10-lag. Detta är något som klubbarna inte riktigt klarar av och vi tror att detta är ett område som vi som distrikt kan vara en bärare av Best Practise inom.

Till sist – domare. Vår ide är att, för första gången inom svensk rugby vad vi vet, skapa en kontinuerlig rekrytering av unga domare som får uppdrag inom Rugbyfestivaler och P-lagsverksamheten. Vi har redan detta igång och vi ser det som självklart att detta är sättet att få fram och utbilda domare till seniorverksamheten. Det är ingen raketforskning och detta görs i de flest andra sporter. Låt oss säga att vi tröttnade på att reaktivt gnälla över att vi inte har tillräckligt med kompetenta domare - vi beslutade göra något åt saken.

Om du känner att du vill bidra till svensk rugby genom att engagera dig i vår verksamhet, ta gärna kontakt med mig eller någon annan som redan är engagerad inom Stockholmsdistriktet. Vi kan hitta något åt dig att konkret göra.

I Rugby 

Jim Lindfors

Ordförande

Stockholms Rugbyförbund

Skribent: Jim Lindfors
Epost: Adressen Gömd

 

 


 

Webbutik


 

 Sweden7sRugby


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Stockholms Rugbyförbund
Alastair Wither, Slånbärsvägen 32
186 45 Vallentuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info